woensdag 31 maart 2010

Persbericht: D66 Montferland sluit het boek....

Persverklaring

Voor een keertje een persbericht geplaatst. Van alle actieve leden D66 Montferland behalve mw. Schotgerrits. Ook in andere media.

D66 Montferland sluit het boek…
Naar aanleiding van de affaire Schotgerrits trekt de voltallige fractie van D66 Montferland zich terug van het politieke (D66) toneel. Alle actieve leden in de gemeente Montferland keuren het beleid van het Landelijk Bestuur D66 in deze af. Vrijwel alle actieve leden hebben hun lidmaatschap opgezegd dan wel dit in overweging.

In de aanloop naar de verkiezingen van 3 maart heeft mw. Schotgerrits zich als lijsttrekker teruggetrokken, aangekondigd een eigen partij (A10) te beginnen en geen campagne voor D66 meer te willen voeren. Dit alles op een tijdstip waarop de kieslijst niet meer gewijzigd kon worden. Op verkiezingsavond bleek tot ieders verrassing dat mw. Schotgerrits de verworven zetel toch zou innemen en wel in naam van D66.
Dit leidde tot een onherstelbare breuk in de vertrouwensrelatie, die toch al zeer geschaad was in het voortraject, tussen haar en de rest van de kandidaten en actieve leden van de afdeling D66 Montferland.
Inmiddels had de fractie vóór de verkiezingen bij het hoofdbestuur D66 royement voor mw. Schotgerrits aangevraagd omdat het oprichten van een eigen partij, terwijl je als lijsttrekker voor D66 aan de verkiezingen meedoet, tegen de reglementen van D66 is.
Het hoofdbestuur heeft echter besloten dit verzoek niet te honoreren, en biedt mediation aan om het conflict op te lossen. Hierbij gaat zij voorbij aan haar eigen reglement.
In een overleg op vrijdag 5 maart is, tijdens een lijmpoging door het afdelingsbestuur D66 Liemers-Grensland, al door de actieve leden duidelijk gemaakt dat er onder geen beding nog sprake kon zijn van een samenwerking tussen hen en mw. Schotgerrits. Dit standpunt is ook aan het Hoofdbestuur van D66 kenbaar gemaakt tijdens een gesprek op 13 maart.
Het voorstel nu tot mediation over te gaan, is gedaan in de wetenschap dat dit reeds een gepasseerd station is en wekt bij de leden de indruk dat zij niet serieus genomen worden.

D66 Montferland, zowel de actieve leden als kandidaten van de kieslijst, wenst hierbij uitdrukkelijk kenbaar te maken zich in elk opzicht van mw. Schotgerrits te distantiëren zowel van haar optreden toe nu toe als van haar toekomstig handelen in de raad.

De fractie D66 Montferland biedt de kiezer haar excuses aan. Wij hebben een beoordelingsfout gemaakt door mw. Schotgerrits op nummer 1 te zetten. Ook hebben wij niet adequaat gereageerd op eerdere duidelijke signalen dat de fractie met mw. Schotgerrits als lijsttrekker niet naar behoren kón functioneren. We zijn er van overtuigd in het belang van D66 en haar principes te hebben gehandeld, en daarmee uw vertrouwen te hebben gewonnen. Tot onze spijt zijn we echter niet in de gelegenheid onze verkiezingsbeloften waar te maken.

Ook voelen wij ons geroepen onze excuses aan te bieden aan de overige fracties in de gemeenteraad. De hele affaire Schotgerrits heeft ook U geschaad in het vertrouwen dat de kiezer in de (gemeente)-politiek heeft en hierbij de indruk gewekt dat in de politiek het persoonlijk belang voor partij- en algemeen belang gaat.

Wij wensen CDA, VVD, PvdA, LBM en BB de komende raadsperiode veel succes, wijsheid en sterkte toe. De kiezer willen wij bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten