woensdag 10 maart 2010

Schotgerrits regeert!!

Agnes Schotgerrits gaat regeren. (Bron: Montferland journaal http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1113200 Hiermee geeft zij een geheel eigen invulling aan de rol van raadslid. De raad heeft drie rollen: kaderstellen, controleren en het vertegenwoordigen van inwoners, dit is een heel andere insteek. Het zullen zeker turbulente jaren worden in de raad van Montferland met een raadslid dat haar eigen spelregels opsteld.

Schotgerrits legde drie weken voor de verkiezingen haar lijsttrekkerschap neer. Zij neemt echter wel de zetel in die zij op de vleugels van (de inmiddels voormalige) fractie D66 Montferland toegewezen kreeg. Na eerst aangekondigd te hebben dat zij een nieuwe partij opgericht had, A10, veranderde zij weer van standpunt en gaat onder de naam van D66 de zetel innemen. Deze mededeling op verkiezingsavond verraste de fractie volledig. Noch het afdelingsbestuur D66 Liemers noch Schotgerrits had de fractie op de hoogte gesteld van het gewijzigde standpunt.

Het pluche lokt.
Schotgerrits heeft op vrijdagochtend 5 maart de zetel aanvaard. Zij kon een overleg tussen afdelingsbestuur D66, de fractie en haarzelf op vrijdagavond niet afwachten. Schotgerrits was van mening dat zij steun van de fractie kon afdwingen door hen voor een voldongen feit te stellen..
Tijdens het overleg betreffende de oorzaak van de breuk en oordeelsvorming betreffende de lopende royementsaanvraag, kwam het voorstel van het afdelingsbestuur D66 op tafel dat de fractie Schotgerrits alsnog zou dragen in de raad. Schotgerrits knikte heftig ja op de vertaling van dit voorstel door de fractie of het de bedoeling was dat zij al het werk zouden doen om het gebrek aan politieke inhoud en - capaciteiten van Schotgerrits te verdoezelen. De fractie D66 Montferland is inmiddels opgestapt naar aanleiding van de affaire Schotgerrits

Strategie van het eigenbelang
Het lijkt erop dat Schotgerrits naar een vooraf uitgedachte strategie gehandeld heeft: In de aanloop naar de debatten werd snel duidelijk dat zij niet in staat noch bereid was deze te voeren. Zo bleek tijdens het debat georganiseerd door de dorpsraad Stokkum, nadat zij de voor haar geschreven speech had voorgelezen, dat zij de speerpunten in het eigen verkiezingsprogramma niet kende. Ze zette de andere aanwezige D66’ers voor het blok door hen de microfoon te geven en vragen te laten beantwoorden. Haar bijdrage aan het debat bestond uit uitgebeid reclame maken voor een door haar geplande bijeenkomst duurzaamheid. Op de in Stokkum spelende knelpunten, die ook door de fractie voor haar uitgeschreven waren, ging zij niet in, noch liet zij zich daar iets aan gelegen liggen.

Haar onvermogen in debat te gaan met de andere lijsttrekkers, haar onwil om zich te verdiepen in het verkiezingsprogramma en haar onverschilligheid en gebrek aan respect voor de kiezer cq burger brachten haar ertoe het lijsttrekkerschap neer te leggen en de verkiezingscampagne over te laten aan de andere fractieleden en nieuwe lijsttrekker Seegers, die op bewonderenswaardige wijze deze moeilijke taak op zich nam. Dit gaf haar de gelegenheid zich in de pers uit te leven met politieke non issues, waarvan de fractie haar eerder al afgeraden had deze op te pakken, zoals het enkele wildgeplakte plakkaat van een andere partij in het buitengebied. Dat zij hierbij het partijbelang schaadde vanwege het feit dat de kieslijst niet meer gewijzigd kon worden en haar handelen met D66 verweven bleef, maakte haar niet uit.
Hierbij ziet zij zichzelf graag als moraalridder. Deze moraal betreft echter slechts anderen, zelf lijkt zij verstoken van enig moreel besef of introspectie. Keihard in haar eigenbelang, maakt het haar niet uit dat zij door haar handelen de kiezer bedrogen heeft, zij wenst te regeren en doet er alles voor dit te bereiken.
Montferlanders U zij gewaarschuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten