zondag 7 maart 2010

Uitslag gemeenteraadverkiezingen Montferland

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Montferland is bekend.
CDA 10 zetels; PvdA 4 zetels, VVD 3 zetels, LBM 5 zetels, Burgerbelangen 2 zetels en D66 1 zetel.
Het CDA is het meest divers vertegenwoordigd doordat de helft van haar raadsleden domicilie heeft in de kleine kernen. Hoewel alle partijen zich zullen inzetten voor de kleine kernen is het prettig rechtstreeks in de raad vertegenwoordigd te zijn. LBM is de grote winnaar en nieuwkomer D66 is het gelukt in de raad te komen.

Voorschot op de coalitieonderhandelingen:
Gezien de verkiezingsuitslag valt er geen grote politieke aardverschuiving te verwachten in Montferland. Het is nu afwachten wat de coalitieonderhandelingen opleveren. Het CDA neemt hierbij als grootste partij het voortouw. Gaat de oude ploeg (CDA, VVD, PvdA) gezamenlijk verder waarbij CDA en VVD inleveren op het niet-onderhandelbare punt van PvdA, geen bezuinigingen op de WMO of haakt de PvdA om deze reden af. In dat geval ontstaat er een krappe meerderheid van 13 zetels en zal er door de coalitie hard aan getrokken moeten worden om controversiƫle raadsvoorstellen er door te krijgen. Met de grote bezuinigingsronden die er aan zitten te komen wordt dit een hele klus.
Een andere mogelijkheid is het toetreden van LBM tot een coalitie doch gezien het feit dat de standpunten van LBM en CDA nogal ver uit elkaar liggen lijkt deze combinatie minder voor de hand te liggen.
Een coalitie zonder het CDA lijkt al helemaal geen kans van slagen te hebben, er moeten dan minimaal 4 partijen in de coalitie deelnemen. Burgerbelangen staat ver van de andere partijen af en Schotgerrits van D66 heeft zich in de verkiezingen van een dusdanig onberekenbare kant laten zien dat het onwaarschijnlijk is dat ook maar een van de andere partijen de optie van samenwerking met D66 serieus neemt.
Al met al lijkt de combinatie van CDA/VVD/PvdA het meest voor de hand liggend. Er ontstaat dan een werkbare coalitie, met voldoende draagvlak en slagkracht om de komende vier jaar de grote problemen waar de gemeente voor staat aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten