dinsdag 16 maart 2010

Coalitie Montferland op een oor na gevild.

Tijdens de openbare onderhandelingen vanavond zijn CDA/VVD/PvdA (en D66?) heel dicht bij een (concept) raadsakkoord gekomen. Paar puntjes op de i, werkgroepen om deze uit te schrijven en het is rond. Alle drie hebben ze toegegeven aan de ander, er werd onderling veel ruimte gegeven om tot een akkoord te komen. De PvdA haalde WMO en WBB binnen, waarmee zij het sociaal gezicht in het akkoord schrijven. OZB en Welstand worden nog even geparkeerd en later uitgewerkt. Het OZB voorstel van de VVD wordt doorgerekend en op resultaat beoordeeld, doch alle partijen staan hier sympathiek tegenover.
D66 gaf haar belangrijkste speerpunt, duurzaamheid, aan het CDA cadeau. Duurzaamheid, in de vorm van een notitie geschreven door het CDA, werd aan het (concept) akkoord toegevoegd. Waarom niet zelf schrijven mw. Schotgerrits, met duurzaamheid als belangrijkste speerpunt in uw programma geeft u dit toch niet zo maar weg aan het CDA? Volgzaam D66 steunde verder alle voorstellen van alle partijen, waarmee ook een vier-partijen coalitie tot de mogelijkheden behoort.

LBM was niet aanwezig, zij wensen niet meer mee te doen aan de openbare onderhandelingen. Zij namen initiatief tot niet-openbare onderhandelingen waarbij alle partijen, behalve CDA, uitgenodigd zijn. Zonde van de tijd nu vanavond partijen het zo met elkaar eens waren. Jammer ook dat de grote winnaar van de verkiezingen kiest voor achterkamertjesoverleg, transparantie is toch het politieke toverwoord (ook in het eigen verkiezingsprogramma) heden ten dage. Saignant detail D66 heeft vooraf steun verklaard en het lijkt er dus op dat onverschillig welke coalitie ontstaat, D66 mee wil doen en met alle winden meewaait. Of zou het een flirt met het wethouderspluche zijn?
Burgerbelangen hield het bij aanwezigheid in plaats van deelname aan de onderhandelingen, zij bewaren hun inbreng voor de alternatieve coalitieonderhandelingen.

Zou Montferland in de geest van van Mierlo een schaduwcoalitie krijgen? Met een draagvlak van zeven (of acht) zetels zal het wel gewoon oppositie worden.
Donderdag 25 maart wordt het concept raadsakkoord van CDA/VVD/PvdA (openbaar) besproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten