dinsdag 16 maart 2010

Huishoudboekje

Met verbazing zitten luisteren naar een triomfantelijke de Jager. Nederland had veel binnengehaald in het EUfin overleg met betrekking tot de beoogde steun aan Griekenland.
Technisch waren ze eruit: een pakket aan maatregelen bestaande uit EU-brede garantstellingen en een eventuele lening met forse risico-opslag als Griekenland hierom vraagt. Hiertegenover staat dat Griekenland forse bezuinigingen moet doorvoeren en het begrotingstekort moet terugdringen.
Nu ben ik geen econoom, noch een financieel expert maar wel moet ik al bijna 35 jaar mijn huishoudboekje op orde houden. Als ik als leek een en ander eens even kort door de bocht vertaal, komt het erop neer dat het voorstel behelst :

De EU gaat garant staan voor leningen die Griekenland afsluit en dus het risico neemt de boot in te gaan als Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, en/of

Zelf een lening afsluit tegen lage rente (kan dus alleen maar gedaan worden door landen die hun financiën wel op orde hebben en zal dus niet EU breed gedaan kunnen worden) en die vervolgens weer tegen hogere rente uitleent aan Griekenland. Bankje spelen dus.

En waarom kan Griekenland niet naar het IMF? Omdat Griekenland slechts 10x zijn quotum kan lenen bij IMF en die 10 miljard is niet genoeg. Het IMF, de bank, vind het risico dus te hoog, de EU springt hier vrolijk op in, in de hoop met een hoog risicodragende lening iets te verdienen. Dat Griekenland alleen aan zijn verplichtingen kan voldoen als de economie daar heel sterk gaat groeien, waar tot nu toe absoluut geen zicht op is, wordt vrolijk terzijde geschoven met een hoog rentepercentage.

Een van de redenen voor de financiële crisis was dat banken te veel hoog risicodragende leningen verstrekt hadden aan personen, waardoor toen het economische slechter ging, de hele boel als dominostenen omviel. Mensen konden niet meer aan hun verplichtingen voldoen en het geld bij de banken verdampte als sneeuw voor de zon doordat zij leningen verstrekt hadden waar onvoldoende onderpand tegenover stond. Alle ingewikkelde constructies waarbij banken dachten dat het geld bij bakken zou binnenkomen en die zij gebruikten om hun risico te dekken en spreiden ten spijt. Van een kale kip valt niet te plukken nietwaar?

Er was vanuit overheidswege veel commentaar op het gedrag van de banken en de risico’s die er genomen waren. Nu echter kondigt de Jager en met hem alle EU ministers van financiën aan dat zij het ei van Columbus voor het Griekse probleem gevonden hebben. Zij gaan iets vergelijkbaars doen maar dan op landelijk niveau!

Landen gaan voor bankje spelen, of IMF-je als dat een betere uitdrukking is en maken vrolijk dezelfde beweging, alleen op grotere schaal, dan die ze een jaar geleden nog zo scherp veroordeelden. Ben ik nu echt de enige die me Alice in Wonderland voel?
Niet dat ik de oplossing weet maar volgens mij moeten de dames en heren economen en financieel experts toch wel met een zinniger oplossing kunnen komen. Voorstel wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer, hoop dat er daar een paar realisten zitten die hier gehakt van maken.
Met dit voorstel wordt de Europese burger het kind van de rekening en Nederland kennende, vrees ik voor een grotere participatie in het hulpverleningsplan dan dit kleine landje aankan en dus ook voor een groter aandeel in het verlies. Gevolg: grote lastenverhoging in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten