vrijdag 12 maart 2010

Kaalslag in de politiek, verlies of nieuwe kans?

Kant, Eurlings en Bos weg. Een drietal prominente politici trekken hun conclusies en verdwijnen (voorlopig) uit de politiek. Wijze besluiten? Ik denk het wel. Buiten de te respecterende redenen die zij zelf opgeven denk ik dat het goed is, gezien het huidige politieke klimaat in Nederland, als alle politieke haantjes eens van het toneel verdwijnen. De kiezer zal dan eerder een keuze maken op politieke inhoud en minder op de persoon.

De huidige politiek is veelal gebaseerd op het profileren van het eigen ego en hard schoppen tegen de ander. De publiekelijk gevoerde debatten door landelijke politici in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen waren vaak van een beschamend gehalte. Daarnaast vraag ik me nog steeds af wat zij daar te zoeken hadden. Ik ben van mening dat landelijke politici bij gemeenteraadsverkiezingen slechts een ceremoniële functie te bekleden hebben. Leuk om extra aandacht te krijgen voor de lokale campagne en als publiekstrekker, maar daar moet het wel bij blijven. De politieke inhoud in lokale kwesties kan goed ingevuld worden door de lokale politici. En als zij dit niet kunnen, merken zij dat wel via de kiezer.

Ik ben dan ook voor een verlenging van de termijn waarvoor politici gekozen worden. Vier jaar is vaak een beetje kort om een programma te realiseren, een periode van zes jaar zou een optie zijn. Staat tegenover dat het daarna over en uit is, geen nieuwe termijn, geen vervolg op de politieke carrière. Plaatsmaken voor de nieuwe garde. Geen carrièrepolitici en beroepspolitici meer. Wachtgeldregeling ook afschaffen, men kan gewoon net als iedere burger die zijn baan kwijtraakt, WW aanvragen onder dezelfde voorwaarden.

Vernieuwing van “poppetjes” in de politiek is net zo belangrijk als vernieuwende ideeën en voortschrijdend inzicht. Voor de politicus zelf is het ook goed zijn/haar neus buiten de deur te steken, het burger zijn plaatst dingen toch in een ander perspectief.

Hierbij een uitnodiging aan de resterende politieke haantjes, landelijk zowel als lokaal: Trek u terug en laat de politiek aan anderen. Veel van uw verkiezingsprogramma’s zijn goed en bieden voldoende diversiteit voor de kiezer om hun keuze te bepalen. Heb meer vertrouwen in uw ideologie dan in uw persoontje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten