maandag 29 maart 2010

Earth Hour geen symbool in Montferland

Voor het oplossen van ongetemde maatschappelijke problemen is samenwerking, openheid, draagvlak en voorbeeldfunctie nodig. Een van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat is het oplossen van onze milieuproblematiek. Ook hier, in ons kleine kikkerlandje, en zelfs in de mooie gemeente Montferland speelt het milieu een grote rol. CDA/VVD/PvdA, die de nieuwe coalitie in de gemeente vormen, hebben zelfs een duurzaamheidparagraaf opgenomen in het raadsakkoord. De nieuwe coalitie beloofde voortvarendheid als het ging om duurzaamheidbeleid.

Afgelopen zaterdag, 27 maart, werd voor de vierde keer Earth Hour gehouden, een wereldwijde actie van het Wereld Natuurfonds om de aandacht te vestigen op de klimaatverandering, waarbij gedurende één uur de lichten gedoofd worden. Niet alle lichten natuurlijk, dat zou grote problemen opleveren met ons elektriciteitsnet, maar meer een symbolisch gebaar door verlichting op monumentale gebouwen uit te doen, de nachtelijke verlichting in overheidsgebouwen te doven, de helft van de straatlantaarns uit te doen en zo heeft iedere gemeente haar eigen bijdrage aan Earth Hour. Ook bedrijven en particulieren doen hier grootschalig aan mee.

Sceptici wijzen Earth Hour af met onder andere als argumenten dat het doven van verlichting gedurende één uur per jaar geen zoden aan de dijk zet en het branden van al die kaarsjes door particulieren meer CO2 produceert dan het doven van de lichten oplevert. In beide argumenten geef ik ze helemaal gelijk.

Earth Hour is ook niet bedoeld als besparingsmaatregel, maar als symbolisch gebaar en maakt hiermee deel uit van het bewustwordingsproces. Juist hierin kunnen en moeten overheden een rol spelen. Het effect van het doven van de verlichting op een monumentaal gebouw of van straatverlichting is ook veel groter dan het uitdoen van de verlichting thuis. Het valt gewoon veel meer op.

Groot was dan ook mijn teleurstelling toen ik binnen de gemeente Montferland geen enkele bijdrage vanuit de gemeente bemerkte. Je zou van een gemeente die voortvarend omgaat met duurzaamheidbeleid toch verwachten dat men zich, ook al is het nog zo beperkt, aansluit bij een dergelijk initiatief. Navraag bij de fractievoorzitters van de politieke partijen betreffende de deelname van de gemeente Montferland aan Earth Hour leverde niets op, alleen het CDA, bij monde van Frank Wissink, reageerde met het doorsturen van mijn mail met daarbij de navolgende tekst:
“T.k.n. , maar voel je vooral niet geroepen om te moeten reageren”

Conclusie zal moeten zijn dat noch binnen de coalitie, noch binnen de oppositie, partijen zich geroepen voelen na te denken over deelname aan initiatieven die tot doel hebben de aandacht op klimaatverandering te vestigen.
Dit doet ook vragen opwerpen in hoeverre de duurzaamheidparagraaf in het raadsakkoord een papieren tijger zal blijken te zijn, maar goed, de raad kan wat mij betreft hierin het voordeel van de twijfel krijgen, uiterst kritisch volgen zal ik het wel.

Voor wat betreft de informatievoorziening van partijen, die ga ik via een omweg (verzoek om informatie aan de gemeente) door middel van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) maar eens testen, doch dit is voor een andere blog.

Op 22 april 2010 is het Earth Day, voor de 40ste keer wordt er wereldwijd stilgestaan bij het klimaatprobleem en op 11 november 2010 is het de Dag van de Duurzaamheid.
Beide dagen worden door maatschappelijke organisaties en overheden breed aangegrepen activiteiten te organiseren om de aandacht te richten op de klimaatproblematiek en de urgentie voor oplossingen te benadrukken.
Montferland Politiek zal U informeren over de bijdrage van de gemeente Montferland, eventuele initiatieven van de afzonderlijke partijen en daarnaast in hoeverre zij samenwerking, openheid, draagvlak en voorbeeldfunctie in hun duurzaamheidbeleid serieus nemen.

1 opmerking:

  1. Geachte mevrouw van der Most,

    U spreekt over een raadsakkoord, maar het zal zoals ik eerder heb kenbaar gemaakt eerder een coalitieakkoord moeten zijn. Ik ga me als fractievoorzitter van Burger Belangen niet vooraf conformeren aan 4 jaar coalitie.
    Wat duurzaamheid betreft mag u van ons verwachten dat wij de coalitie kritisch zullen volgen, en waar nodig zelf initiatieven zullen ontplooien

    BeantwoordenVerwijderen