donderdag 18 maart 2010

De struisvogel Simonis, misbruik in de roomskatholieke kerk

Normaliter beperk ik mijzelf tot maximaal één blog per dag, hoewel ik iemand ben die overal wel iets van vind of me er een mening over wil vormen en dit graag uit. Af en toe echter, stuit ik op dingen die mij letterlijk en figuurlijk de stoom uit de oren doet blazen. Het artikel in de Volkskrant betreffende de reactie van kardinaal Simonis over het misbruik binnen de Katholieke Kerk is er zo eentje. http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1360342.ece/Kardinaal_Simonis_weinig_gevallen_misbruik_in_mijn_tijd

Wat denkt deze man nu eigenlijk en in welke wereld leeft hij? Hoeveel publiciteit moet er nog komen en hoeveel slachtoffers moeten er nog opstaan?
De uitlatingen van deze man geven een uitstekende uitleg van hoe het mogelijk geweest is dat misstanden binnen de katholieke kerk zoveel decennia, zo niet millennia hebben kunnen bestaan. Over hoe er door de mentaliteit van de kerk waarschijnlijk zelfs een aanzuigende werking heeft plaatsgevonden van personen die. onder het mom van priesterschap of religieuzen, zoals hij het zo fijntjes uitdrukt, ongestraft misbruik in de praktijk wilden brengen.
Let wel tegenover Simonis staan ook uitlatingen van andere kardinalen, bisschoppen en zelfs in beperkte mate van de paus, doch deze Nederlandse kardinaal had het gesierd en hij heeft mijns inziens zelfs de verplichting, zijn hoofd uit het diepe, zwarte struisvogelgat dat hij voor zichzelf gegraven heeft te tillen, en het misbruik te erkennen en erkenning te geven aan de slachtoffers. Daarbij maakt het niet uit hoelang het geleden is, de kerkelijke wet kent bij mijn weten geen verjaringstermijnen en wel strafmaatregelen (zelfs postuum). Misschien een idee om toch recht te doen aan de slachtoffers door de daders via kerkelijk recht te veroordelen?
De uitspraken van Simonis vragen, buiten het reeds opgestarte onafhankelijke onderzoek in Nederland toch zeker om reactie van de rooms-katholieke clericus in de breedste zin des woords, en de wereldlijke macht, zijnde landelijke en ook lokale politici .
Terzijde, ik ben noch gelovig, noch atheïst. Ik ben neutraal.

4 opmerkingen:

  1. Die laatste 2 zinnen zijn wel enorme dooddoeners zeg...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anastasia van E..18 maart 2010 om 08:35

    Ik zal voortaan deze brief toch in vijf stukjes doen, met ruimte er tussen, maakt het beter leesbaar

    ..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Erwin, de rest dus niet? Maak je je er eens een beetje minder makkelijk vanaf en reageer met meer woorden

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ anastasia Zoveel woorden zijn het nu ook weer niet. One-liners laat ik aan anderen over

    BeantwoordenVerwijderen