dinsdag 13 april 2010

Gemeenten brengen MKB in problemen

Ruim acht weken geleden heeft MKB-Nederland aan alle Nederlandse gemeenten een brief gezonden met het verzoek informatie te geven ten aanzien van hun betaalgedrag. Slechts 134 van de 403 gemeenten reageerden hierop. De gemeente Montferland behoorde tot de niet-reageerders.

Onderzoek van MKB-Nederland wijst uit dat bijna 60% van de ondernemers die zaken doen met de overheid langer op hun geld moeten wachten dan de afgesproken 30 dagen, een kwart van de ondernemers is na 40 dagen nog niet betaald. Dit is voor de kleine en middelgrote ondernemer een groot probleem, met name in deze tijd van crisis. De overheid is een van de grootste, en daardoor onmisbare klant voor het MKB. Door het betaalgedrag van de overheid kunnen MKB’ers in grote problemen komen. Klagen bij de overheid vanwege hun betaalgedrag is over het algemeen geen optie, bedrijven zijn vanwege de machtspositie die de overheid inneemt terughoudend hierin.

MKB Nederland lanceerde vandaag een website waarop het betaalgedrag van gemeenten in Nederland wordt bijgehouden zodat ondernemers precies weten waar zij aan toe zijn als zij diensten of producten aan een gemeente leveren.
Daarnaast is er op deze site een meldpunt voor ondernemers ingesteld waar ondernemers hun klachten over het betalingsgedrag van gemeenten kwijt kunnen. MKB Nederland hoopt met dit meldpunt voldoende bewijzen te kunnen verzamelen om de NMa in te schakelen m.b.t. het misbruik van de machtpositie van de overheid tegenover het MKB. Wel onderkent MKB Nederland dat het lastig kan worden een bedrijf te vinden dat een strijd wil aangaan met een van de belangrijkste opdrachtgevers.
Voor informatie betreffende het betaalgedrag van gemeenten kunnen ondernemers terecht op de site www.snellerbetalen.nl Dit voorlopig alleen voor die gemeenten die wel gereageerd hebben op het verzoek om informatie.

Interessant zou het zijn te weten hoe een en ander in de gemeente Montferland reilt en zeilt, doch de gemeente heeft (nog) niet voldaan aan het verzoek om informatie. Wel een comfortabele positie, zolang je geen informatie verstrekt kun je je ook verschuilen achter het feit dat de informatie niet beschikbaar is en de gemeente dus niet voorkomt op de lijstjes.
De Wet Openbaarheid van Bestuur verplicht overheden echter deze informatie ter beschikking te stellen, hetgeen de vraag oproept waarom de gemeente Montferland hier nog niet aan heeft voldaan.
Hier ligt een tweeledige taak voor de politici in Montferland:
Ten eerste het betaalgedrag van de gemeente verantwoorden,
ten tweede de omgang met de Wet Openbaarheid van Bestuur eens kritisch onder de loep nemen

Update: Reactie Gemeente Montferland
Bij monde van Rob Visser, VVD wethouder van de gemeente Montferland is de navolgende reactie op deze blog ontvangen:

Montferland heeft een goed jaar geleden, samen met de andere Achterhoekse gemeenten, besloten facturen binnen 14 dagen te betalen. In 90% van de facturen lukt dat ook. Hierover is meerdere malen met de gemeenteraad over gesproken. Dus ook niets geheims aan. Ook MKB en VNO moet dat bekend zijn. Volledigheidshalve zullen we morgen MKB conform berichten.

Overigens kleeft bij de 10% facturen een gebrek of is iets niet duidelijk.
Met vriendelijke groet,

Rob Visser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten